La 24 decembrie a.c., Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Negociatorul șef al Uniunii, Michel Barnier, au anunțat atingerea unui acord de principiu privind cadrul viitoarei cooperării UE-Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
Proiectul acordului comercial și de cooperare UE-Regatul Uniteste structurat în jurul următorilor piloni:
- Un acord de liber schimb care acoperă atât comerțul cu bunuri și servicii, asigurând un parteneriat cuprinzător într-o serie de domenii de interes pentru cele două părți, printre care: transportul aerian și rutier, coordonarea sistemelor de securitate socială, protecția datelor tarife zero și cote zero pentru toate mărfurile care respectă regulile de origine corespunzătoare, investițiile, energia, concurența, ajutoarele de stat, pescuitul. Acordul prevede tarife zero și cote zero pentru toate mărfurile care respectă regulile de origine corespunzătoare. De asemenea, acordul prevede nediscriminarea cetățenilor europeni în privința coordonării sistemelor de securitate socială și regimul de vize.
- Cooperarea pentru asigurarea securității cetățenilor, stabilind inclusiv cadrul de cooperare între autoritățile polițienești și judiciare naționale, în special pentru combaterea și urmărirea penală a criminalității transfrontaliere și a terorismului. Întrucât UK, nefiind stat membru UE și nici Schengen, nu va dispune de aceleași facilități ca înainte de finalul perioadei de tranziție, acordul instituie noi capacități operaționale.
- Un cadru orizontal de guvernanță a viitorului parteneriat, cu mecanisme obligatorii de punere în aplicare și soluționare a disputelor, care va permite represalii trans-sectoriale în cazul nerespectării dispozițiilor acordului. Astfel, acordul va oferi certitudine juridică cetățenilor și operatorilor economici din UE și UK.
Acordul comercial și de cooperare convenit între cele două echipe de negociere depășește semnificativ acordurile tradiționale de liber schimb, oferind o bază solidă pentru un nou parteneriat, ambițios și cuprinzător între UE și Regatul Unit. În același timp, acesta garantează integritatea pieței unice și indivizibilitatea celor patru libertăți fundamentale (libera circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor și a capitalului), reflectând totodată consecințele deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană.
Astfel, deși acordul va fi aplicabil începând cu 1 ianuarie 2021, de la această dată vor exista schimbări majore în relația dintre UE și Regatul Unit, cele două părți constituind piețe separate, respectiv două spații juridice și de reglementare distincte.
Informații suplimentare sunt disponibile la următoarele linkuri (pentru moment, doar în limba engleză):
- „Acord de principiu” integral
- Întrebări și răspunsuri
- Acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit: O nouă relație, cu schimbări majore – broșură
- Acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit: O nouă relație, cu schimbări majore – Prezentare generală a consecințelor și beneficiilor
- Relațiile UE-Regatul Unit: De la referendumul din Regatul Unit la un nou acord comercial și de cooperare – infografic
- Relațiile UE-Regatul Unit: De la referendumul din Regatul Unit la un nou acord comercial și de cooperare – calendar
Această pagină de internet se adresează cetățenilor români (inclusiv operatori economici) interesați să se informeze cu privire la procesul retragerii Regatului Unit din UE (Brexit) și la efectele acestuia asupra României, pe relația cu UK.
Informațiile și datele de contact sunt în responsabilitatea instituțiilor cu atribuții și competențe în gestionarea fiecărui domeniu.